Laserul si tatuajele

Laserul este singurul instrument capabil de a scoate tatuaje fara a lasa cicatrici nedorite si a revolutionat tratamentul acestora; de fapt, pigmentul tatuajelor se afla in dermul reticular si orice alte metode diferite de laser pot provoca cicatrici.

Granulele pigmentului din tatuaj pot fi localizate extra sau intracelular (la nivelul fibroblastilor). Acest caz este mai frecvent in cazul tatuajelor profesionale. In acest caz, cu cat tatuajul este mai vechi, cu atat mai mare va fi numarul de sedinte laser necesar pentru a-l elimina.

Mecanismul prin care actioneaza laserul asupra tatuajului nu este un mecanism termic, ci un proces fotomecanic; depunerile de pigment sunt fragmentate de pulsul de foarte mare putere pentru un timp foarte scurt, fara efecte termice asupra tesuturilor inconjuratoare. Particulele mai mici care astfel se formeaza se disperseaza in derm si apoi sunt eliminate prin fagocitoza.
Totusi, eliminarea unui tatuaj nu este un proces de scurta durata, datorita variabilelor diferite constituite din numarul de culori, de adancimea pigmentului si permanenta sa. Aplicarea laserului produce o albire caracteristica, cu o posibila reactie eritematoasa, rosiatica; in termen de 7-10 zile, este vizibila rezolutia maxima, fara modificari cicatrizante atrofice sau hipertrofice.

Beneficiile fundamentale sunt reprezentate de absenta anesteziei (desi uneori poate fi utilizata o crema anestezica), vindecarea rapida si lipsa cicatricilor. Dezavantajul consta in faptul ca nu este suficienta doar o singura sedinta, si nu se poate preciza in avans numarul de sesiuni necesare, chiar daca este cunoscut faptul ca tatuajul amator raspunde mai rapid decat cel profesional si tatuajul de lunga durata ar putea determina efecte adverse, deoarece pigmentul, in timp, a patruns in dermul profund. Prin urmare, durata totala a tratamentului nu poate fi precizata, nefiind determinata de dimensiunea tatuajului, cat mai degraba de profunzimea pigmentului. In orice caz, fiecare tatuaj are istoria lui, raspunsul fiind determinat de multiplele variabile reprezentate de tipul de cerneala, de modul in care aceasta a fost injectata si de statusul imunitar al fiecarui pacient.

Situatia este diferita in cazul in care se doreste pur si simplu decolorarea unui tatuaj pentru a-l inlocui cu altul; in acest caz, poate fi de ajuns chiar una sau doua sedinte, in functie de decizia celui care executa tatuajul.
Pielea pacientului nu trebuie sa fie bronzata; in plus, este contraindicat consumul de retinoizi pe cale orala timp de 12 luni inainte de tratament. Foarte importanta, deasemenea, este analiza antecedentelor patologice, reprezentate de infectia cu herpes simplex si predispozitia de-a forma cheloizi. In orice caz, in special in zonele cu risc crescut, este utila aplicarea preventiva a terapiei cu gel de silicon.

La sfarsit pielea va fi protejata cu produse medicamentoase antibiotice si antiinflamatoare pana la epitelizarea completa. Ulterior, se vor relua tratamentele la interval de 6-8 saptamani.
Laserele utilizate in practica sunt reprezentate pot fi Ruby, Alexandrite, Nd:YAG 532 si Nd:YAG 1064. Acesta din urma functioneaza foarte bine in cazul tatuajelor de culoare neagra si negru/albastru si este indicat in special la pacientii cu fototip cutanat inchis. QS Nd:YAG 532 merge foarte bine pe cerneala de culoare rosie, portocalie si pe unele nuante de violet. QS Alexandrite este foarte potrivit pentru eliminarea tatuajelor de culoare verde. Cu lungimea de unda 1064 nm se obtin rezultate bune pe tatuaje de culoare neagra si albastra, in aproximativ 4-5 sedinte, atat pentru tatuajele executate de amatori cat si pentru cele profesionale. Pentru tatuajele de culoare rosie, folosirea lungimii de unda  532 nm s-a dovedit a fi de departe cea mai buna solutie. Pentru culoarea verde se poate utiliza numai Alexandrite. Acesta din urma este, deasemenea, eficient pe tatuajele in albastru si negru.

Laserul este, deasemenea, foarte util in eliminarea pigmentului in caz de pigmentare cosmetica (tatuaj permanent). Se aplica aceleasi concepte deja stabilite si pentru tatuajele care nu sunt cosmetice. In special in cazul tatuajelor de culoare rosie avem posibilitatea de a schimba culoarea, ca urmare a prelucrarii oxidului feros din oxidul de fier. Cu toate acestea, in majoritatea cazurilor,  pigmentul inchis la culoare dispare dupa tratamente ulterioare cu laser.

Promotie

 La 3 sedinte inghinal mare, primiti 3 sedinte interfesier gratuit.

Promotie

La 3 sedinte axila primiti gratuit alte 3 sedinte epilare mustata.

Promotie

3 sedinte + 1 gratuita