epilare definitiva


Complicatii tatuaje

Transmiterea de infectii datorita tatuajelor este din ce in ce mai rara daca tatuajul este facut de un profesionist, folosind acul electric, in timp ce amatorii utilizeaza in acest scop orice obiect ascutit.

Reactiile de hipersensibilitate la pigmentul introdus se manifesta dupa cateva saptamani de la inocularea acestuia si constau in aparitia de eritem sau reactie eczematoasa cu eruptie veziculoasa pe toata suprafata sau pe o parte a tatuajului.

Cele mai frecvente reactii alergice se produc la inocularea pigmentilor rosii, de obicei pe baza de mercur sulfurat. Testele epicutanate s-au pozitivat la clorura de mercur. Din cauza problemelor legate de utilizarea mercurului au fost formulati coloranti alternativi; in prezent se utilizeaza pigmenti ecologici de origine vegetala.

Pigmentii de culoare galbena sunt responsabili de reactiile fotoalergice manifestate prin eritem si edem secundar expunerii la lumina solara. Este cunoscut faptul ca sulfuratul de cadmiu detine proprietati fotosensibilizante; rarele fotoreactii aparute la tatuajele in rosu sunt explicate prin includerea de cadmiu pentru a face mai clara culoarea.

Reactiile alergice la pigmentii de culoare verde, albastra si neagra sunt mult mai putin frecvente. Sa nu uitam insa de prezenta cromului in tatuajele de culoare verde sau de cobalt in tatuajele de culoare albastra.

Sunt posibile reactii granulomatoase (asociate cu negativitatea testelor alergice), in principal din cauza pigmentilor rosii (mercur). Cu toate acestea sunt posibile reactii de acest fel, deasemenea, la crom (verde) si cobalt (albastru).

S-au evidentiat, de asemenea, reactii de hipersensibilitate de tip lichenoid si pseudolimfomatos la unele tatuaje.



eyanna cosmeceutice
©Toate drepturile rezervate 2010, intrebare dermatolog si raspunsuri utile.